Guide: Så rensar du garderoben

Guide: Så rensar du garderoben

En ordentlig rensning i garderoben är välbehövligt och trots att det kan kännas tråkigt att ta tag i så kan vi nästan lova att det kommer att kännas mycket bättre när det är ordning och reda bland kläderna. Ofta har man glömt bort vad man äger och efter en rensning blir det lättare att klä sig då allt man har kvar passar och är sånt man tycker om. 

Så rensar du effektivt och enkelt garderoben.

Planera gärna in en heldag, det tar ofta längre tid än man tror!

1. Börja med att ta ut ALLA kläder ur garderoben och lägg som på en säng eller annan yta där du kan sortera dom.

2. Sortera kläderna i fyra högar: Behålla, ska lagas/sys om, skänkas/säljas och slängas.

Var hård mot dig själv när du väljer vad du ska behålla eller be en ärlig vän om hjälp och rensa ut ALLT som inte passar, inte längre är din stil eller som faktiskt är trasigt och inte går att laga eller sys om för att passa dig. Om du är osäker på många plagg, lägg dom i en egen hög och prova dom en gång till innan du bestämmer dig.

Fråga dig själv: När använde jag plagget senast? Passar det fortfarande och är det i bra skick? Kommer jag använda det igen?

Tänk även på om plagget går att kombineras med andra plagg i garderoben. Om inte, fundera på om det är värt att behålla.

3. När garderoben är helt tömd är det dags att rengöra. Damma av hyllor/klädstänger och torka ur lådor. Kolla även igenom dina galgar och hittar du några trasiga, kasta!

4. Gå igenom “osäkert-högen” igen och fundera riktigt noga på om du ska ge plagget en andra chans eller om det är dags att släppa taget? När du har bestämt dig, lägg plagget i rätt hög.

5. När du rensat klart är det dags att gå igenom plaggen du valt att behålla, tips är att skriva upp vad du har kvar och även fota plaggen för att lägga i en egen mapp på telefonen.

6. Nu är det dags att organisera garderoben och vika/hänga in allt.

Förvara kläderna på ett sätt som passar dig och din livsstil. Om du exempelvis alltid har bråttom på morgonen kan det vara bra att ha de mest använda plaggen lättillgängliga.

Förvara säsongkläder på ett annat ställe än de kläder du använder dagligen. Detta frigör plats i garderoben och gör det enklare för dig att hitta det du söker. Du kan exempelvis förvara vinterkläderna på en annan plats under sommaren och vice versa.

7. Nu till det kanske roligaste, planera din stil och dina inköp.

Kika runt i tidningar eller på t.ex. på Pinterest efter en stil du gillar och försök hitta outfit-inspiration som gör det enklare för dig att styla plaggen du redan äger och skriv sen upp vad du saknar och behöver köpa.

 Se även till att ta tag i dom två tråkiga stegen efter att rensningen är klar..

1. Kasta eller återvinn kläderna som inte längre går att använda.

2. Ta tag i att skänka bort och sälja kläderna du inte längre vill ha eller behöver.

Ett bra tips är att fota plaggen du tänkt sälja noggrant innan du packar ner dom, då kan du i lugn och ro lägga ut plaggen på t.ex. tradera när du finner den tiden. Ta inte suddiga mörka bilder utan ansträng dig och fota i dagsljus när plaggen hänger på galge framför en neutral bakgrund.

Tar du inte tag i dessa högar inom en snar framtid ligger kläderna ofta kvar i pappkassar som blir ståendes i hallen eller intryckta i något förråd och tar plats och samlar damm. Risken är även att du börjar norpa tillbaka plagg som du ju rensat ut av en anledning.

Hoppas att denna guide var till någon hjälp, vi rekommenderar att du rensar ordentligt minst en gång om året men gärna inför varje ny säsong.

Mvh Linnéa Boman, Rara Klaras

Läs även:

Så skapar du en ny basgarderob

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
Vad letar du efter?
Skriv in vad du söker efter och tryck sedan på retur-tangenten